Succesvol optreden Daniël Noteboom tijdens het Rapid Schaakkampioenschap van de Bollenstreek

Dit jaar werd voor de 34e keer het rapid-schaakkampioenschap van de bollenstreek gespeeld. Door de corona pandemie ging het een aantal keren niet door, maar dit jaar streden de schaak teams uit de bollenstreek op de dag na Pasen weer om dit regionale kampioenschap. De organisatie was in de goede handen van SV De Uil uit Hillegom.

Daniël Noteboom was met twee teams vertegenwoordigd die uitkwamen in poule B en C.

Het was niet gelukt om de benodigde 12 spelers bij elkaar te krijgen. Gelukkig kon een reservespeler van De Uil, en oud lid van Noordwijk (Fred v/d Bent), ons tweede team versterken zodat we in ieder geval 5 spelers hadden. De wedstrijden in poule C werden gespeeld met de volgende bordvolgorde: René Janssen, Jeroen v/d Voort, Rob Groot, Otto Brunner en Fred v/d Bent. Ze moest het met een man minder doen maar dat bleek geen enkel probleem, want ook met vijf man werden alle drie de wedstrijden gewonnen.

Teamleider René Janssen wist als enige in deze poule alle partijen te winnen (3/3). Jeroen v/d Voort en invaller Fred v/d Bent waren beiden goed voor 2½ punten.

Teamleiders René Janssen en Arjan Plug met de gewonnen bekers

Voor team 1 speelde (op bordvolgorde) Arjan Plug, Gunnar Sieber, Kees Scherpenisse, Wibo van Scheppingen, Jack Heemskerk en Ludy Groenewoud (eveneens oud lid van Daniël Noteboom).
Team 1 begon slecht met een verlies van 2½-3½ tegen Sassenheim 1, maar herpakte zich in de tweede ronde met een ruime 5-1 overwinning op De Vrijpionnen (Voorhout). In de laatste wedstrijd tegen koploper de Uil 2 (Hillegom) werd een 4-2 overwinning behaald waardoor we op bordpunten kampioen werden in poule B. Op het eerste bord bleek Arjan Plug in vorm, in poule B was hij de enige met een score van 3 uit 3. Het meest overtuigend was zijn overwinning in de eerste ronde tegen Sassenheim 1 (zie onderstaande analyse). Gunnar en Ludy hadden ook een grote bijdrage aan ons hoge aantal bordpunten met 2½ punten.

Eindstanden Poule B en C

We gingen met twee wisselbekers terug naar Noordwijk en die kunnen we daar houden tot het volgende Rapid Schaakkampioenschap van de Bollenstreek dat wij gaan organiseren op de traditionele dinsdag na Pasen in 2024. Voor een uitgebreid wedstrijdverslag, inclusief foto’s van de beide team captains met de bekers, verwijzen we naar de website van schaakclub De Uil: Rapid-schaakkampioenschap v.d. Bollenstreek 2023 | Schaakclub De Uil

Plug (Daniël Noteboom 1, 1768) – De Bruin (Sassenheim 1, 1786)

Na een Caro-Kann opening heeft zwart met de pion op h6 en de matdreiging Pxf7 problemen met zijn onderste rij. Met zijn laatste zet 31…Pc6-d4? overschat zwart zijn stelling (zie diagram 1).

Diagram 1: na 31…Pd4?

32.Dc5!+-, Pc6 Zwart plaats zijn paard terug tussen de dames want 32…Dxc5?? 33. Pxf7 is natuurlijk mat!). 33.Dd6?! nog een poging de zwarte dame van de 7e rij te lokken maar na 33.Ta8!! gaat zwart mat in 13 zetten te beginnen met 33…Txa8 34.Dxb6!! enz.
33…T6b7 34.Pxf7+ (wint een pion, wit kan ook met 34.Ta6 de druk nog verder opvoeren) 34…Dxf7 35.Dxc6 (zie diagram 2)

Diagram 2: na 35. Dxc6

35…Tc7? (beter was 35…Tf8 met voordeel voor wit, maar nu is de dreiging via de onderste rij beslissend) 36.Ta8! Tcb7 (36…Dg8 37.Dxc7) 37.Dc8+!  1-0

Dit bericht is geplaatst in competitie, extern, toernooien. Bookmark de permalink.

Eén reactie op Succesvol optreden Daniël Noteboom tijdens het Rapid Schaakkampioenschap van de Bollenstreek

  1. Pingback: Rapid Schaakkampioenschap van de Bollenstreek 2024 | Schaakvereniging Daniël Noteboom

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *